- De Amerikaanse econoom Kenneth Rogoff denkt dat de economie van de VS een wilde rit tegemoet gaat.
- Rogoff wijst onder meer op problemen die kunnen ontstaan door de torenhoge staatsschuld van de VS.
- Als rentes hierdoor stijgen, heeft dat brede gevolgen voor onder het vertrouwen in de dollar.
- Lees ook: Donald Trump kondigt ‘Gouden Tijdperk’ voor Amerika aan – importheffingen voor Canada en Mexico mogelijk per 1 februari
De Amerikaanse topeconoom Kenneth Rogoff denkt dat de Amerikaanse economie een “wilde rit” tegemoet gaat, nu Donald Trump weer aan het roer staat van het land. De dollar kan daarbij onder druk komen te staan.
De econoom van Harvard University wees dinsdag tijdens een bijeenkomst op het World Economic Forum in Davos op verschillende uitdagingen voor de Amerikaanse economie.
Rogoff noemde het idee dat de rente in de VS gestaag kan dalen op dit moment een “utopie”. De Amerikaanse centrale bank heeft de beleidsrente in 2024 vanaf een piekniveau van 5,5 procent met één procentpunt verlaagd. Maar de vraag is of er nog meer in het vat zit, gelet op de hardnekkig hoge inflatie.
De voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds trok in Davos ook aan de bel over de Amerikaanse staatsschuld. Deze is in de afgelopen twee decennia ruimschoots verdrievoudigd tot meer dan 36.000 miljard dollar
“Ik denk dat de schuld de rentetarieven opdrijft", gaf Rogoff aan. Het achterliggende idee hierbij is dat de Amerikaanse overheid meer rente moet betalen bij de uitgifte van nieuwe staatsleningen om kopers te blijven trekken.
Debat over dollar en Amerikaanse staatsschuld
Rogoff verwees ook naar de jaren 1970. De dollar verloor destijds veel terrein. Dit kwam doordat de hoge inflatie in de VS de Federal Reserve ertoe aanzette om de beleidsrente te verhogen tot bijna 20 procent. De VS moet oppassen voor dergelijke scenario's, “als de dingen weer uit de hand lopen”, zo waarschuwde hij.
Zowel Democraten als Republikeinen in de VS “denken dat schulden een gratis lunch zijn”, gaf Rogoff aan. Dat is volgens de econoom echter niet het geval. Hij geeft aan dat één van de waarschijnlijke gevolgen van de hoge staatsschuld in de VS is dat de rente kan stijgen.
Recordschulden en stijgende rentetarieven hebben de jaarlijkse rentebetalingen van de Amerikaanse overheid al opgejaagd. Afgelopen jaar ging het om meer dan 1.000 miljard dollar aan rentebetalingen. Dat is meer dat de totale uitgaven aan defensie van de VS.
“Op een gegeven moment is dit één van de potentiële triggers voor meer inflatie", aldus Rogoff. Dat gaat de dollar ondermijnen, net zoals in de jaren 1970, omdat er "potentieel is voor veel instabiliteit" als gevolg van de schuldenberg van de Verenigde Staten.
Rogoff denkt dat de impact van hogere importtarieven van president Trump waarschijnlijk al is ingebakken in financiële markten, maar dat geldt niet voor de manier waarop andere landen kunnen terugslaan.
De plannen van Trump voor hogere importtarieven zijn volgens Rogoff ook iets waar de Federal Reserve naar kijkt bij afwegingen over de inflatie en het juiste niveau van de rente.